Zweethut

Naast de praktijk bestaat er de mogelijkheid om deel te nemen aan een zweethutceremonie.Canku Luta, de rode weg heeft een eigen Facebook pagina; canku luta zweethutten, daar vindt je de data wanneer de ceremonies gegeven worden.

 De inipi, de zweethut, is afkomstig van de Noord-Amerikaanse Lakota Indianen. Het is een oeroude ceremonie die aan elke andere andere ceremonie voorafgaat. De reiniging van lichaam, geest en ziel staat centraal.

 De stenen worden in een vuur verhit en een paar uur later worden deze diep rood binnen gebracht in een hut, initi, welke is afgedekt met dekens. Daar zit een ieder rond de stenen put. De watergieter, Pragyan begeleidt de hut, door middel van gebed en Lakota liederen terwijl zij water over de stenen giet. De warmte kun je gaan opnemen met je hele lichaam tot aan je botten toe. Hoe we soms koud tot op de botten kunnen zijn, kun je in de hut zo warm op en in je botten worden.

Er zijn verschillende rondes, tussendoor gaat de deur van de hut open en stroomt er weer nieuwe, frisse, lucht naar binnen. De ceremonie duurt zolang tot dat de stenen zijn afgekoeld.

Alle besef van tijd valt vaak weg, je ervaart wat er is in het moment.

Als je komt dan is er iemand die met je meegaat de dag, die je helpt om je weg op de plek te vinden, diegene doet ook mee met de ceremonie. Zij zal je uitleggen wat tabaccoties zijn, gebedszakjes en hoe je die mag maken.

 Als je deel wilt nemen neem dan contact op met Pragyan, ook als je wel eerder hutten hebt gedaan in andere tradities dan de Oglala Lakota Indianen van Pine Ridge Wanblee reservaat.

2018 @Pragyan Grimm | Namaste Praktijk voor zelfbewustwoordingsprocessen